одуванчики czyli miód z mniszka lekarskiego
Przypisuje mu się nadzwyczajne zdolności. Leczy przeziębienia, poprawia odporność, obniża poziom cholesterolu, pobudza apetyt, ułatwia trawienie i wspomaga leczenie miażdżycy.. Ale najbardziej znany jest z właściwości dekoracyjnych – pleciemy z niego wianki na głowę. Mniszek pospolity – potocznie zwany mleczem. Jak można go wykorzystać?
Składniki:
– około 1 kilograma kwiatów z zieloną koroną, bez łodygi
– 2 litry wody
– 4 cytryny
– 2 kilogramy cukru
– 2 litry wody
– 4 cytryny
– 2 kilogramy cukru
Oczyszczone kwiaty w sporym garnku zalewamy dwoma litrami wody, czekamy aż się zagotują i trzymamy bulgoczące 20 minut. Potem wywar odstawiamy na 24 godziny.
Następnie oddzielamy kwiaty od płynu - najlepiej użyć bawełnianej ścierki i drobnego sitka. Dodajemy sok z cytryn i cukier. Całość gotujemy ok 3 godzin bez przykrycia tak żeby nadmiar wody wyparował.
Im dłużej będziemy gotować tym gęstszy syrop uzyskamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz